Vlaams-Nederlandse samenwerking bestrijdt chronische ziekte

Miljoenen mensen lijden aan chronische slijmbeursontsteking of bursitis in een schouder, elleboog, heup of knie. Als een slijmbeurs ontsteekt, vaak als gevolg van overbelasting, leidt dat tot zwelling en stijfheid in het gewricht. CrossRoads2 subsidieert twee bedrijven die de chronische ziekte met een innovatieve methode willen bestrijden.

Cluster(s): health

Een ontstoken slijmbeurs is moeilijk te genezen. De huidige behandeling bestaat grotendeels uit pijnbestrijding. Vesalius Medical Technologies uit Hoegaarden heeft een echte, doeltreffende behandeling ontwikkeld en schakelt de hulp in van medische apparatuur-producent Unitron uit Ijzendijke (NL). “De samenwerking met Unitron is een logische keuze geweest. Ze hebben de nodige expertise in huis om van de ontwikkeling van een medische toestel een succes te maken”, stelt Stoffel Mulier, ceo van Vesalius Medical Technologies. Pieter De Wilde, commercieel directeur van Unitron voegt hieraan toe: “Wij werken graag samen met bedrijven die marktkennis en klinisch onderzoek combineren. Met Vesalius hebben we hier een uitstekende partner. Hun knowhow verhoogt de garantie dat het meest kansrijke product op de markt komt.”

Het medische toestel heeft de naam ‘ABLAflex’ gekregen. Het gebruikt een gerichte warmtebehandeling die de ontstoken cellen doodt en ze vervangt door gezond weefsel. Zodra de ontstoken cellen en het ontstekingsvocht verdwenen zijn, verdwijnt ook de pijn in het gewricht. De klinische testen verlopen naar wens; de behandeling duurt maar zeven minuten en de patiënt kan dezelfde dag weer naar huis. Het toestel is echter nog niet te koop. Momenteel zijn de partners bezig met de ABLAflex te optimaliseren op vlak van, onder andere, grootte, gewicht en productiekost.

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019 | Cluster(s): creativity , food , health , logistics , cleantech

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Eerste editie van ‘Life-on-Chip’, een groot succes!

04 maart 2019 | Cluster(s): health

De tweedaagse conferentie ‘Life-on-Chip – The Road from Idea to Reality’ was met een bijeenkomst van meer dan 140 wetenschappers en bedrijfsleiders uit binnen- en buitenland op 21 en 22 februari een groot succes. De aanwezigen waren allemaal spelers uit de sector van de Health/Life Sciences en de micro- en nanotechnologie.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

25
apr

Over the past few years GAP, a funded project, made clinical genomics cost-effective for daily use in a hospital. Project partners UGent, KULeuven, imec and three companies (Western Digital, Bluebee and Agilent) developed the hardware and software platforms to make whole human genome sequencing cost and time efficient, and ready for clinical and societal use.

08
mei

Upstate South Carolina is één van de belangrijkste economische regio’s van de Amerikaanse Oostkust. De grootste BMW fabriek ter wereld, het Noord-Amerikaanse hoofdkwartier van Michelin en sites van Toray, Lockheed Martin en vele anderen hebben hier onderdak gevonden. De regio staat sterk in de sectoren automotive, life sciences, aerospace en engineered materials.

15
mei

Artificial Intelligence is booming and it’s there to push your business forward. Become a believer. Let AI help you develop real innovations for Smart Health, Smart Industry and Smart Cities. AI Flanders reaches out to Flemish companies (yet also welcomes international players) and policy makers to help them understand and leverage the power of Artificial Intelligence. It focuses on opportunities & cases in three domains: Smart Health, Smart Industry and Smart Cities.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}