Vlaams-Nederlandse samenwerking bestrijdt chronische ziekte

Miljoenen mensen lijden aan chronische slijmbeursontsteking of bursitis in een schouder, elleboog, heup of knie. Als een slijmbeurs ontsteekt, vaak als gevolg van overbelasting, leidt dat tot zwelling en stijfheid in het gewricht. CrossRoads2 subsidieert twee bedrijven die de chronische ziekte met een innovatieve methode willen bestrijden.

Cluster(s): health

Een ontstoken slijmbeurs is moeilijk te genezen. De huidige behandeling bestaat grotendeels uit pijnbestrijding. Vesalius Medical Technologies uit Hoegaarden heeft een echte, doeltreffende behandeling ontwikkeld en schakelt de hulp in van medische apparatuur-producent Unitron uit Ijzendijke (NL). “De samenwerking met Unitron is een logische keuze geweest. Ze hebben de nodige expertise in huis om van de ontwikkeling van een medische toestel een succes te maken”, stelt Stoffel Mulier, ceo van Vesalius Medical Technologies. Pieter De Wilde, commercieel directeur van Unitron voegt hieraan toe: “Wij werken graag samen met bedrijven die marktkennis en klinisch onderzoek combineren. Met Vesalius hebben we hier een uitstekende partner. Hun knowhow verhoogt de garantie dat het meest kansrijke product op de markt komt.”

Het medische toestel heeft de naam ‘ABLAflex’ gekregen. Het gebruikt een gerichte warmtebehandeling die de ontstoken cellen doodt en ze vervangt door gezond weefsel. Zodra de ontstoken cellen en het ontstekingsvocht verdwenen zijn, verdwijnt ook de pijn in het gewricht. De klinische testen verlopen naar wens; de behandeling duurt maar zeven minuten en de patiënt kan dezelfde dag weer naar huis. Het toestel is echter nog niet te koop. Momenteel zijn de partners bezig met de ABLAflex te optimaliseren op vlak van, onder andere, grootte, gewicht en productiekost.

    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}