Registration from Pardon

Registration from Raffo

Registration from Statik

Registration from Raffo

Registration from Frans

Registration from Raffo

Boost jouw project met innovatiesubsidies!

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar uw innovatieproject. Daarvoor heeft de provincie maximaal 150.000 euro (maximaal subsidiepercentage 50%) per project klaar. De projecten gaan voor de versterking van de kennisregio Vlaams-Brabant en zetten in op één of meerdere van de volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity) en zetten in op een vermarktbaar product of dienst.

De provincie Vlaams-Brabant voorziet elk jaar zo'n 600.000 euro voor innovatieprojecten. In 2020 werden 5 innovatieprojecten geselecteerd uit een pool van 18 innovatieve voorstellen. De geselecteerde voorstellen zijn verdeeld over de hubs Cleantech (Waterstofpaneel en Nature based offices), Logistics (Washbot), Food (TheBasecamp) en Creativity (One man band). Zowel regio Leuven als Pajottenland en het Hageland zijn mooi vertegenwoordigd. Zowel de reguliere als sociale economie nemen hierin het voortouw. Met deze opsomming worden meteen de belangrijkste eigenschappen duidelijk:

  1. innovatief product of dienst;
  2. (voornamelijk) Vlaams-Brabantse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actors, indien relevant zowel van reguliere als sociale economie;
  3.  een beloftevolle toekomst met een duidelijke economische valorisatie

Het project wordt gevoerd door een consortium (groot of klein) minstens bestaande uit een bedrijf en kennisinstelling of 2 bedrijven die zelf de nodige kennis in huis hebben. Aanvulling tot een triple of quadruple helix met een overheid of maatschappelijke actor is afhankelijk van het voorstel een mogelijkheid of vereiste. Het projectvoorstel moet ten laatste op 15 oktober ingediend worden. Een pitchmogelijkheid wordt voorzien in november. Het project kan aangevat worden eind januari 2021 en kan 2 jaar duren (eventueel verlengbaar met 1 jaar). Dit jaar doen we een warme oproep om naar innovatieve ideeën die de Post-Corona periode kunnen helpen overbruggen. We denken hierbij aan projecten rond alternatieve supply chain, digitale diensten, innovaties in voeding en in health…

Inspiratie kan zeker gevonden worden tussen de vele intussen succesvol gevoerde projecten.
De voorwaarden voor de innovatieprojecten zijn te lezen in het subsidiereglement.

Toets uw idee nu al af bij de Smart Hub managers of bij Pierre Faché

Impuls van 612.646 euro voor innovatieve samenwerkingsprojecten

5 innovatieve samenwerkingsprojecten ontvangen dit jaar een subsidie voor een totaalbedrag van 612.646 euro van de provincie.

Met de innovatiesubsidie ondersteunt de provincie de kennisregio Vlaams-Brabant samen met haar partners Voka Vlaams-Brabant, KU Leuven en POM Vlaams-Brabant.
De oproep van 15 oktober 2019 leverde maar liefst 18 innovatieprojecten op. Na een grondige screening werden uiteindelijk 5 projecten geselecteerd voor de provinciale innovatiesubsidie 2020. 

Het gaat hier telkens om vernieuwende projecten met een uitgesproken marktpotentieel gebaseerd op een samenwerking van bedrijven, kennisinstellingen en andere actoren.
Hoewel deze innovatieve projecten voor de coronacrisis zijn ingediend, zijn ze ook bijzonder relevant in post-corona tijden.

Hieronder de 5 geselecteerde projecten die ondertussen al zijn opgestart

- de innovatieve verwerking van lokaal geoogste voedingsoverschotten tot smakelijke, lang te bewaren en snel te bereiden maaltijden (Thebasecamp);
- de lokale productie van bureaumeubilair uit groenresten van lokaal onderhoud in parken en natuurgebieden (Nature Based Offices);
- de unieke gedecentraliseerde productie van duurzaam waterstof uit zonlicht en waterdamp op ieders dak (waterstofpaneel);
- een innovatieve manier van kwaliteitsvol tv-maken van script tot productie door één persoon (One Man Band);
- een nieuwe ergonomische wasmethode voor vliegtuigen zonder gemors van zeepsop (Washbot)

Ontdek deze projecten hier

Provinciaal innovatieproject Physical internet scoort in EU Hackaton ‘EU vs virus’

Onder de meer dan 30.000 Europese participanten waren maar liefst 120 deelnemers uit België. Meer dan 2000 oplossingen werden voorgesteld voor allerlei uitdagingen in crisistijden zoals deze COVID-19 uitbraak.

In het weekend van 24-26 april organiseerde de Europese commissie, in samenwerking met de lidstaten, een Europese hackaton. Het doel was om maatschappelijke actoren, innovatoren en investeerders te laten samenwerken over heel Europa voor Corona-gerelateerde uitdagingen.

Air Cargo Belgium nam, samen met Hazgo en Commeto, deel aan de hackaton. Ze werkten creatief aan het onderdeel waarin Physical Internet de hoofdrol speelt om een vlotte logistiek met aircargo van beschermingsmateriaal mogelijk te maken. Physical Internet is een volledig nieuwe vorm van verzending van pakjes, waarover je meer kan lezen op de projectpagina van Smart Hub Vlaams-Brabant.

Mooi uit je kot gekomen, Air Cargo Belgium!

One man band

Cluster(s): creativity

TheBasecamp

Cluster(s): food

Washbot

Cluster(s): logistics

Waterstofpaneel

Cluster(s): cleantech

Nature based offices

Cluster(s): cleantech

Provinciaal innovatieproject Physical Internet (PI) neemt deel aan EUvsVIRUS hackaton

Het provinciaal innovatieproject van Air Cargo Belgium, Physical Internet (PI), neemt deel aan een hackaton die van 24 tot 26 april georganiseerd wordt door de Europese Commissie. Tijdens de hackaton wil Physical Internet (PI) oplossingen aandragen voor logistieke uitdagingen in coronatijd.

Cluster(s): logistics, cleantech

Physical Internet (PI) is een volledig nieuwe aanpak om pakjes te verzenden. Je kan het vergelijken met de manier waarop een email via het internet verstuurd wordt: langs de makkelijkste weg. Met 'Physical internet' staat het pakje altijd in contact met het internet en wordt het zo via de snelste route verstuurd. De mens komt bij deze keuze niet meer tussenbeide. In 2030 zal deze techniek waarschijnlijk overal worden toegepast. De techniek wordt nu volop voorbereid op de Brucargo-site door een team van Air Cargo Belgium. ACB verenigt alle innovatieve bedrijven op de cargoluchthaven.

De Europese organisatie die het hackaton-gedeelte met betrekking tot Physical Internet coördineert, is ALICE (Alliance for Logistics Innovation through Collaboration in Europe). Meer specifiek wil ALICE oplossingen zoeken op de vraag hoe we de meest efficiënte supply chains kunnen opzetten om medewerkers van bedrijven en logistieke hubs in heel Europa van het nodige beschermingsmateriaal te voorzien.

CELIS: grens- en sectoroverschrijdende samenwerking in health en life sciences

De coronacrisis onderstreept het belang van samenwerking over grenzen en sectoren heen. Ook het Europees project ‘CELIS’ (Cluster Excellence in Life Sciences) zet hier sterk op in.

Cluster(s): health

CELIS zet innovatieve KMO’s en onderzoeksinstellingen in de life sciences aan tot grens- en sectoroverschrijdende samenwerking. Doel hiervan is op termijn een geneeskunde op maat van de patiënt te ontwikkelen. CELIS is een initiatief van Smart Hub Vlaams-Brabant, Bio Rhein-Neckar (Duitsland), BioPeople (Denemarken) en Tartu Biotechnology Park (Estland) en staat open voor innovatieve KMO’s en onderzoeksinstellingen uit heel Europa. Deelnemers krijgen een vergoeding voor een uitwisseling in het buitenland.

Voor meer informatie kan je terecht bij Philip Dingemans, Smart Hub Manager Internationalisering & Health via philip.dingemans@vlaamsbrabant.be     

Of klik hier voor de website van het Celis-project.

Biohub

Cluster(s): health

Operating Room, future proof

Cluster(s): health, cleantech

Physical Internet

Cluster(s): logistics

Contact from EpiSense KU Leuven

KneeVR: innovatie in revalidatie

Cluster(s): health

NeuroPath

Cluster(s): health

Multiflexibele Productie Plant voor citroenzuur specialiteiten & andere voedingstoffen

Cluster(s): food

Pure&Sure

Cluster(s): food

Slot Booking app

Cluster(s): logistics

Ik geloof mijn ogen niet - Eyetracking tool voor KMO

Cluster(s): creativity

PIONIER-K

Cluster(s): cleantech

SugaR&D

Cluster(s): food

Isokinetic bike

Cluster(s): creativity, health

Winnetou

Cluster(s): logistics

Flanders Pharma hub & Airside Pharma Transporter

Cluster(s): health, logistics

Ingenieurs in het Woonzorgcentrum

Cluster(s): health

Smart Hub Connects

Contact from Arne Van Loo

Registration from Wauters

Registration from Patrick

Registration from Van Oppens

Registration from Ingrid

Registration from Vanneste

Registration from cuypers

Registration from WILLEMS

Registration from Vanschoren

Registration from Van Hollebeke

Registration from De Buys

Registration from Plees

Registration from Ravoet

Registration from Kestens

Registration from Peeters

200 deelnemers op Life-on-Chip event

Met 200 deelnemers was het 2de Life-on-Chip event een daverend succes.

200 deelnemers op tweedaagse Life-on-Chip conferentie

De tweede editie van de conferentie 'Life-on-Chip - Enabling personalized medicine by cross-over innovation’ lokte bijna 200 deelnemers. Een daverend succes. De conferentie stond dit jaar helemaal in het teken van innovaties in de life sciences en kruisbestuivingen met andere technologieën zoals de micro- en nanotechnologie, de medische en digitale technologie. Ook de matchmakings konden op veel enthousiasme rekenen.  De conferentie werd georganiseerd door de cluster ‘Health’ van Smart Hub Vlaams-Brabant, samen met flanders.bio, DSP Valley, IBN Space 4.0, BioWin, VIB, EIT Health, Antleron en imec.

Hieronder vind je de presentaties.

AI and Photonics technologies - Bridoux-Dortu
AI and precision medecine -Tom Lenaerts
ALS - Ludo Van Den Bosch
Biotechsubsidy - Marc Van de Craen
DNAlytics - Thibault_Helleputte
EIT Health Gateway to International Growth -Bart Haex
ICE Cubes-Why space-Hilde Stenuit
Microchips - Fauvart - Schreurs
NeuroPath - Benoit Tas
Personalised medicine and research in Space-Leonardo_Surdo
Personalized Medicine enabled by X-FAB - Ulrich Bretthauer
Radiomics in Oncology treatment - Wim Vos
Science in the Space Environment - Jennifer Ngo-Ahn
Technology Transfer - Pieter Deleye

 


 


 

 

 


 

Registration from Depraetere

Registration from Schevenels

Registration from Gheys

Registration from Therssen

Registration from Robberechts

Registration from Beerten

Registration from Ruell

Registration from Hassani

Registration from Giuliano

Registration from Neels

Registration from vanham

Registration from Rens

Registration from Rens

Registration from Corthouts

Registration from Bessemans

Registration from Vanoverschelde

Registration from KOHNEN

Registration from Dresselaers

Registration from Claes

Registration from Pinte

Registration from Malevé

Registration from Verboven

Registration from Duflou

Registration from Dedobbeleer

Registration from Vandermeersch

Registration from Scatorchia

Registration from Vander Elst

Registration from Van Raemdonck

Registration from Daenen

Registration from Geuens

Registration from De Smidt

Registration from van der Veeken

Registration from Jurg

Registration from Heireman

Registration from vandebroeck

Registration from Buyckx

Registration from Theys

Registration from Shaweys

Registration from Lotte

Registration from Lukina

Registration from De Visch

Registration from Pieters

Registration from Frans

Registration from Borloo

Registration from De Kimpe

Registration from Pieter

Registration from Olbrechts

Registration from Wachters

Registration from Swinnen

Registration from Arne

Registration from Van Lommel

    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}