Themaspecial ‘Innovatie’ bij De Standaard

Interview met gedeputeerde Ann Schevenels over Smart Hub Vlaams-Brabant

Houd de themaspecial ‘Innovatie’ in het oog. Die verschijnt op zaterdag 5 december als bijlage bij de weekendeditie van De Standaard.
Gedeputeerde Ann Schevenels geeft er een brede kijk op onze innovatieve regio en belicht de 5 hubs van Smart Hub Vlaams-Brabant.
Op 4 december vind je hier de informatie al online.

Succesvolle digitale ontmoeting tussen Vlaams-Brabantse bedrijven en bedrijven uit regio Eindhoven

Op 17 november organiseerden Voka Vlaams-Brabant en Leuven MindGate ‘rondetafelsessies’ met de regio Eindhoven, ondersteund door de stad Leuven, KU Leuven R&D, de provincie Vlaams-Brabant en DSP Valley.

Door de nieuwe coronamaatregelen vond het evenement digitaal plaats en dat was zeker een goede keuze. Op deze manier konden meer dan 100 bedrijven uit Leuven en Eindhoven elkaar ontmoeten, van elkaar leren en kennis uitwisselen. Het centrale (maar niet exclusieve) thema van deze missie was 'health & engineering'. Zowel Leuven (nu European Capital of Innovation 2020) als steden in Nederland zetten zich in voor dit thema.

Het programma was zo opgezet dat deelnemers elkaar beter konden leren kennen, inspiratie op konden doen en interessante zakelijke contacten konden leggen. Er waren rondetafelsessies rond vier thema's: 'Imaging & Diagnostics', 'Flexible Electronics', '3D Printing' en 'Big Data in Health'. Daarnaast leerden de Nederlandse deelnemers de Belgische 3D-specialist Materialise beter kennen en konden de Belgische bedrijven genieten van een virtuele tour en presentatie door Demcon.

Onder de deelnemers bevonden zich vele grote bedrijven uit beide landen, zoals Brainport Development, Caeleste, Comate, imec, Philips, Rabobank, Terumo, TNO, Antleron en NTS.

Contact from Tom Brandes

Contact from Esen Köse

Joël Dewalheyns

Cluster(s): logistics

Sophie Thiebaut

Cluster(s): creativity

EURLIPIDS

Cluster(s): health

Contact from Wim Michiels

Cleantech Route China is vertrokken

I²PCC, uw cleantech-brug naar beloftevolle regio’s in China, lanceert het projectmagazine Cleantech Route China met bijbehorende website.

Cluster(s): cleantech

Met een fel gesmaakt webinar ging Cleantech Route China van start. 

China focust vastberaden op toekomstgerichte oplossingen om zijn steden en industrie duurzamer te maken, wat concrete kansen biedt voor Vlaamse bedrijven.

Het interbestuurlijke project Cleantech Route China steunt actief de Vlaamse cleantechbedrijven. Ontdek nu al het magazine en de handige website.

Meer info over Smart Hub Vlaams-Brabant initiatieven i.v.m. China en Cleantech lees je hier.

Europese Commissie kroont Leuven tot Europese Innovatiehoofdstad

Leuven, hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant, wint 1 miljoen euro voor baanbrekend samenwerkingsmodel

Leuven mag zich voortaan Europese Hoofdstad van Innovatie noemen. De prestigieuze award van de Europese Commissie beloont de stad die innovatie het best inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Naast de titel zelf ontvangt Leuven 1 miljoen euro. “Ons innovatiemodel gaat verder dan technologische vooruitgang. Samen met inwoners, organisaties, bedrijven en kennisinstellingen werken we elke dag aan een betere toekomst, voor Leuven en ver daarbuiten. Die manier van diepgaande samenwerking wordt nu bekroond door Europa. Door de vele diverse krachten in onze stad telkens opnieuw te verbinden krijgen de oplossingen van morgen hier eerst vorm. Het is onze opdracht om het voortouw te nemen op weg naar een rechtvaardige, duurzame en welvarende toekomst, met én voor iedereen,” zegt een trotse burgemeester Mohamed Ridouani.

Lees het volledige artikel hier

30/9/20 Cleantech Event: I²PCC, the next step. What’s in it for you?

I²PCC, uw cleantech-brug naar beloftevolle regio’s in China.

Cluster(s): cleantech

Ontdek dit najaar wat I²PCC ook in de toekomst kan betekenen voor uw Cleantech bedrijf. Laat je inspireren door de boeiende ervaringen van collega-bedrijven en ontdek het nieuwe aanbod voor ondersteuning van uw internationalisatie richting China. 

Meer info over I²PCC? Check onze projectpagina, portfolio en case info.

 

Het webinar programma vind je via deze link. Registreer je snel voor deelname en updates.

Wanneer: 30 september 2020, 14.00-16.00 uur

Waar: webinar 

Meer achtergrondinfo? Lees dan even het artikel uit "Economie Werkt" van september 2020.

Oproep
Wil je je bedrijf promoten bij onze Chinese contacten (ook via internationale beurzen in China), maar heb je nog geen bedrijfsfiche in onze catalogus met Vlaamse cleantechbedrijven? Contacteer dan snel sara.landuydt@pomantwerpen.be om een profiel voor je bedrijf te laten aanmaken. We nemen je activiteiten dan graag mee in onze algemene promotie.

I²PCC is een gezamenlijk project van de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen, met de steun van Cleantech Flanders en Flanders Investment & Trade. Het project ontvangt financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Air Cargo Belgium wint ‘air cargo industry achievement award 2020’

Air Cargo Belgium heeft een prestigieuze internationale award gewonnen: ‘de air cargo industry achievement award 2020’. De onderscheiding werd toegekend na een wereldwijde nominatie van de grootste marktspelers in de luchtvrachtsector.

Geert Keirens, Directeur Air Cargo Belgium zegt: 'We hebben een sterke en innovatieve Air Cargo Community opgebouwd die alle belanghebbenden clustert volgens een coöperatief model en dito spirit. Ons doel is om een ​​concurrentievoordeel te behalen voor onze luchtvrachtgemeenschap in Europa, door leadership te tonen op vlak van innovatie en transformatie in de luchtvrachtindustrie en door bij te dragen aan een duurzame welvaart voor de samenleving. We kunnen een verschil maken en een voorbeeld zijn in onze branche.' 

Het voltallige team van Air Cargo Belgium is erg trots dat ze deze award in de wacht sleept. 'Het feit dat Air Cargo Belgium deze titel wint tussen alle ‘grote’ luchtvaartbedrijven, betekent dat de Air Cargo Cluster gekend is en gewaardeerd wordt', besluit Geert Keirens. 

NeuroPath benoemt Koen Van den Brande tot Chief Solutions Officer

NeuroPath biedt disruptieve en innovatieve oplossingen aan om tegemoet te komen aan de behoeften van Parkinsonpatiënten, artsen en onderzoekers, wereldwijd. Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een innovatiesubsidie van 150.000 euro. NeuroPath versterkt het team nu met Koen Van den Brande die verantwoordelijk wordt voor het stappenplan van de product strategie.

Koen Van den Brande is een veteraan van de Banking Technology software industrie, met meer dan 30 jaar ervaring als senior executive bij wereldwijde marktleiders op het gebied van productgerichte bancaire softwareoplossingen, zoals Misys (nu Finastra), Temenos en Polaris, evenals wereldwijde strategie rollen bij technologieleiders Microsoft en Accenture.
Van den Brande is ook zelf een persoon met Parkinson (PwP), met de diagnose op 50 jarige leeftijd. Hij onderging enkele jaren geleden een succesvolle hersenoperatie om diepe hersenstimulatie (DBS) te introduceren.

In 2019 richtte Van den Brande samen met enkele vrienden KoDe Health op en presenteerde een goed ontvangen voorstel op het World Parkinson Congress in Kyoto. Het voorstel introduceerde spraakgestuurde monitoring van PwP thuis, als basis voor het verzamelen van gestructureerde en ongestructureerde data. Op basis van de AI-analyse van de gegevens zouden mensen die aan de ziekte lijden en hun verzorgers vervolgens feedback krijgen over de parameters voor de kwaliteit van leven, gebseerd op input van artsen, de gemeenschap en gespecialiseerd onderzoek. De oplossingen van NeuroPath zullen nu de knowhow die bij KoDe Health is ontwikkeld integreren. “Ik ben blij dat ik me bij het NeuroPath-team kan aansluiten”, aldus Van den Brande. “Het werkt aan technologie die niet alleen de kwaliteit van leven van patiënten zal verbeteren, maar ook een echte kans zal bieden om big data en AI te gebruiken om een remedie te vinden.”

Benoit Tas, CEO NeuroPath: “Vanaf het begin heeft NeuroPath ernaar gestreefd om echt patiëntgericht te zijn. Het versterken van ons team met Koen op een scharniermoment in ons jonge bedrijf laat zien dat we het menen. Hij brengt zijn dagelijkse levenservaring in combinatie met een diepgaand begrip van de technologie.”
Koen Van den Brande heeft jaren in India doorgebracht met een basis op het platteland van Maharashta, buiten Mumbai. Door deze ervaring heeft hij uit de eerste hand kennis kunnen nemen van de uitdagingen waar grote aantallen PwP's in India voor staan.

Koen Van den Brande is te bereiken op koen.vandenbrande@neuropath.life +32 467 049665
Benoit Tas, CEO NeuroPath, is te bereiken op benoit.tas@neuropath.life +32 472 741671

www.NeuroPath.life

Contact from Kevin Jones

CELIS-project - Internationalisering van KMO’s in Life Sciences

Cluster(s): health

Health House primeur op inno Webinar

Ruime belangstelling voor de Corona-experience van Health house en FAQ’s van de innovatiesubsidie

Een week na de algemene innovatie-webinar, overtrof de Health webinar over innovatie en Post-Corona alle verwachtingen.

De polls tijdens het webinar gaven mooie inzichten:

 • De meerderheid van de aanwezigen waren van bedrijven en kennisinstellingen.  Een kwart volgde uit interesse, De andere helft had een vaag projectidee tot een concreet plan op hoofdlijnen;
 • Corona heeft volgens de kleine poll stevig huisgehouden en zeker bij  bedrijven minder omzet veroorzaakt. Toch is er ook ingezet op nieuwe markten (door bedrijven) en nieuwe producten/diensten (door de kennisinstellingen);
 • Een echt kleine minderheid gaat in de toekomst gewoon verder doen zoals voorheen. Een meerderheid tekent vooral voor productinnovatie, digitale/nieuwe diensten in de toekomst. Natuurlijk waren onze toehoorders eerder door de wol geverfde innovatoren;
 • Door de aanwezigen werd 'Telemedicine' overtuigend bekroond met de eerste plaats als meest-groeiende post-corona technologie;
 • En tot slot, bijzonder verrassend, is de meerderheid van de aanwezigen bereid persoonlijke data te delen om een tweede golf te voorkomen.

Innovatiemanager Pierre Faché beet de spits met FAQ's van de innovatiesubsidie. Vanuit Health House gaf Dimitri Vanaeken een schitterende primeur van de Corona experience highlights. Daarvoor werden meer dan 60 bedrijven betrokken. Eind september kan de nieuwe Storyline bezocht worden. Tot slot gaf Philip Dingemans, Smart Hub manager Health, een overzicht van toekomstige activiteiten van de Smart Hub Health community.

Presentaties kan je hier herbekijken:

Tot slot kan je hier de webinar herbeleven.

Registration from bilsen

Registration from Blanckaert

Registration from Castelein

Registration from Denhaen

Registration from Parzijn Majid

Registration from Jacobs

Registration from Boeckx

Gesmaakt innovatie-webinar

Een 30-tal Vlaams-Brabantse innovators volgde het webinar over de provinciale innovatiesubsidies.

Op 25 juli streamde het eerste professioneel gehoste webinar van Smart Hub Vlaams-Brabant. 'Innvovatiesubsidies: Boost je project' was een succes. Tijdens een inspirerend uurtje volgde een 30-tal innovators de online infosessie. Sympathisanten van intermediairen maar vooral echte innovatoren van bedrijven en kennisinstellingen tekenden present. Voornaamste interesses? De sectoren Health en Cleantech.

Opvallend veel aanwezigen hadden al een vaag projectidee of zelfs een concreet plan. Hun projectideeën worden binnenkort gecheckt naar de inpasbaarheid in de provinciale innovatiesubsidies.

Volgende onderwerpen kwamen aan bod op dit inleidende webinar:

Hier kan je het hele webinar nog eens herbekijken.

Dit webinar was meteen het voorproefje voor het volgende webinar, een post-corona special, op 2 juli 2020.

Registration from Havermans

Registration from Martin

Registration from poppe

Registration from Keulemans

Registration from Möller

Registration from Raffo

Registration from Motmans

Registration from Stenuit

Registration from Timmermans

Registration from Poelemans

Registration from Casteels

Registration from Stals

Registration from Docus

Registration from Vanbutsele

Registration from Cortvrindt

Registration from Leën

Registration from TOPALOVIC

Registration from Aerts

Registration from mortelmans

Registration from Barrientos Aravena

Registration from Van Lommel

Registration from Denoodt

Registration from Van Goolen

Registration from Regelbrugge

Registration from test

Registration from An

Registration from An

Registration from Van Lommel

Registration from Faché

Registration from Denhaen

Registration from Lia

Registration from Helsen

Registration from Majid

Registration from Raffo

Registration from Danckers

Registration from Baetens

Registration from De Smyter

Registration from Van Goolen

Registration from de Meyer

Registration from Smets

Registration from Dingemans

Registration from Paenhuys

Registration from Dewalheyns

Registration from Wuyts

Registration from Wuyts

Registration from De Rijck

Registration from Moerman

Registration from Deklerck

Registration from Bergmans

Registration from Boeckmans

Registration from De Kegel

Registration from Van de Poel

Registration from Heyvaert

Registration from de Meyer

Registration from Motmans

Registration from Stoop

Registration from De Baets

Registration from Van Genechten

Registration from JAnssens

Registration from Bilsen

Registration from Bilsen

Registration from Rik

Registration from Detavernier

Registration from Smolders

Registration from De Bosscher

Registration from Guy

Registration from Van Santfoort

Registration from Casteels

Registration from Rojas

Registration from Dingemans

Registration from Regelbrugge

Registration from Lecoutere

Registration from Kuipers

Contact from Waqass Mehmood

Registration from Gay

Registration from Bechtold

  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}