Mark Zuckerberg investeert miljoen euro in Leuvens onderzoek

Een Leuvens onderzoek naar Parkinson krijgt 1 miljoen euro van het Chan Zuckerberg Initiative. Het onderzoeksteam wil hersenen op een chip creëren om zo hersenziektes beter te kunnen doorgronden.

Cluster(s): health

Het driejarig onderzoek is een initiatief van Patrik Versteken van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en onderzoekscentrum Imec. Het project werd samen met acht anderen uit 700 projecten geselecteerd door het Chan Zuckerberg Initiative en ontvangt 1 miljoen euro. Het Chan Zuckerberg Initiative is een fonds van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan.

Hersenen in 3D

De onderzoekers willen huidcellen van Parkinsonpatiënten nemen, herprogrammeren en een andere identiteit geven om vervolgens een stuk van het brein na te bootsen op een chip. De chip moet toelaten om de elektrische activiteit tussen de cellen op te volgen en tegelijk allerlei medicijnexperimenten uit te voeren. In de toekomst hopen de onderzoekers zelfs hersenen in 3D te kunnen bouwen.

Heeft dit artikel jouw interesse geprikkeld? Benieuwd wat de Life Sciences sector nog meer te bieden heeft op vlak van chiptoepassingen? Registreer je dan zeker voor het 'Life-on-Chip: the Road from Idea to Reality' event, dat plaatsvindt op 21 en 22 februari in Leuven!

Bron: Made in Vlaams-Brabant

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

30
sep

Preregistration period for the fall program open now! China shifts towards an innovation-based country. It has become world’s second largest economy and boasts the highest amount of patent applications. This shift brings along collaboration opportunities for start-ups and SMEs.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}