Lanceringsevent Smart Hub Vlaams-Brabant: inspireren, innoveren, internationaliseren

Smart Hub Vlaams-Brabant is in een nieuw jasje gestoken en zet meer dan ooit in op innovatie en internationalisering. Deze thema’s stonden dan ook centraal op het lanceringsevent van 8 maart 2018, waar ruim 250 deelnemers zich lieten inspireren door de tien workshops.

Gedeputeerde voor economie Marc Florquin opende het event en gaf uitleg bij de vernieuwde werking van Smart Hub Vlaams-Brabant. Koen Debackere, general manager van KU Leuven, schetste vervolgens het belang van een sterk ecosysteem voor succesvolle innovaties en start-ups. Aansluitend lichtte Peter van Biesbroeck, directeur van VOKA Vlaams-Brabant, de meerwaarde van innovatie en samenwerking voor bedrijven toe aan de hand van concrete realisaties van Smart Hub Vlaams-Brabant.

De tien thematische workshops inspireerden de deelnemers om aan hun eigen succesverhaal te beginnen. Op de aansluitende netwerkreceptie werden alvast de eerste stappen gezet naar nieuwe, innovatieve samenwerkingen. Snuif de volledige sfeer van het event op via onze fotogalerij en de aftermovie.

Inspirerende workshops

De werking van Smart Hub Vlaams-Brabant focust zich op de vijf speerpuntsectoren Health, Food, Logistics, Cleantech en Creativity. Tijdens het lanceringsevent werden voor elk van deze clusters twee workshops gegeven, waarin projecten en succesverhalen uit de verschillende sectoren in de verf werden gezet.

 • Voor Health kwam Mieke Nieuwdorp het Care Living Lab InnovAge voorstellen, de zorgproeftuin waarin bedrijven, in samenwerking met de eindgebruikers, innovatieve zorgoplossingen kunnen uittesten in een realistische context. imec gaf tijdens de tweede workshop duiding bij i.Change, het onderzoeksprogramma dat technologie innovatief toepast in de gezondheidssector door op basis van sensoren en data science een digitale coach te ontwikkelen voor een gezonder leven. (presentatie imec)
 • Met unieke verhalen over hun innovatieve projecten vertegenwoordigden MeBioS en Citrique Belge de Food-cluster. De afdeling MeBioS aan de KU Leuven ontwikkelt sensoren voor toepassingen in de agro-voedingssector en de medische sector en besprak tijdens hun workshop drie toepassingen van sensortechnologieën. Citrique Belge, de Tiense citroenzuurproducent, ging tijdens zijn workshop in op het belang van open innovatie en regionale samenwerking. (presentatie MeBioS)
 • XPRT & Air Cargo Belgium mochten de aftrap geven in de Logistics-cluster. XPRT kwam toelichten hoe een technologie rond ‘eye movement’ gebruikt wordt voor de screening en opleiding van piloten. Air Cargo Belgium ging dieper in op hun vijfjarenplan waarmee ze de nood aan digitalisering en innovatie op de vrachtluchthaven concreet aanpakken. In een tweede workshop kwam Delhaize duiding geven bij de ‘biertrein’, een succesvol samenwerkingsverband tussen Delhaize en Inbev met economische en ecologische voordelen. (presentatie XPRT en Air Cargo Belgium)
 • Groene energie is hip, dat maakten de workshops uit de Cleantech-cluster duidelijk. Een elektrische wagen aanschaffen of de fiets nemen klinkt goed, maar toch zijn er nog enkele drempels te overbruggen. Volta besprak concreet de uitdagingen van de laadinfrastructuur van elektrische wagens, Velo vzw ging vervolgens uitvoerig in op het bedrijfsfietsproject, een totaalservice voor bedrijven, en de Provinciale Fietstest, die werknemers verleidt om vaker de fiets te nemen. (presentatie Volta en de fietstest)
 • Ook in de creatieve sector zitten ze niet stil in Vlaams-Brabant. PRG België, een technologieleverancier voor evenementen, is uitgegroeid tot een internationaal succesvol bedrijf. Hoe die evolutie verlopen is kwamen ze met veel plezier vertellen tijdens de eerste Creativity-workshop. Vervolgens stelde productdesignbedrijf Comate de isokinetische fietsopstelling voor profwielrenners voor, het resultaat van een succesvolle samenwerking met Bakala Academy. (presentatie PRG België)

Tijdens de netwerkreceptie konden deelnemers verder inspiratie opdoen via de drie clusteropstellingen en de Europa-stand over de focusregio's. Het MeBioS-team stond paraat om alles over sensortechnologieën uit te leggen aan de bezoekers. Ook Comate stond na zijn workshop klaar voor extra demonstraties met de isokinetic bike. Altreonic stelde in zijn opstelling het KURT platform voor, een modulair platform om elektrische voertuigen te ontwerpen. De KURT-H1 e-vehicle, een klein elektrisch voertuig dat patiënten en bezoekers door het universitaire ziekenhuis van Leuven vervoert, is een eerste concrete toepassing binnen dit project.

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

24
apr

Op 24 april 2019 vindt het netwerkevent van het jaar voor startende ondernemers plaats! Observeer, luister en leer van ervaren creatieve ondernemers via 6 ‘powertalks’ en grijp je kans om met hen in debat te gaan. Krijg tips en tricks over de uitdagingen van een beginnende onderneming en kom in contact met gelijkgestemden. Leer van elkaar en neem de goede voorbeelden terug naar huis.

25
apr

Over the past few years GAP, a funded project, made clinical genomics cost-effective for daily use in a hospital. Project partners UGent, KULeuven, imec and three companies (Western Digital, Bluebee and Agilent) developed the hardware and software platforms to make whole human genome sequencing cost and time efficient, and ready for clinical and societal use.

30
apr

Onze verkennende Cleantechmissie in China heeft haar effect niet gemist. Enthousiaste Chinese delegaties staan in de rij voor een bezoek aan Vlaanderen. Zorg dat we je kennen, zodat we je bedrijf kunnen matchen aan een Chinese uitdaging! Dit is weer een stapje verder in het I2PCC-project.

08
mei

Upstate South Carolina is één van de belangrijkste economische regio’s van de Amerikaanse Oostkust. De grootste BMW fabriek ter wereld, het Noord-Amerikaanse hoofdkwartier van Michelin en sites van Toray, Lockheed Martin en vele anderen hebben hier onderdak gevonden. De regio staat sterk in de sectoren automotive, life sciences, aerospace en engineered materials.

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}