Ingenieursbedrijf Comate neemt elektronica specialist Zenso over

De acquisitie van Zenso door Comate is een feit. Het Belgische engineering - designbedrijf bouwt hiermee verder aan haar ambitie om de absolute top te worden in Europa op het vlak van ontwikkeling van innovatieve producten. Al 12 jaar is de filosofie dezelfde: een probleem of een idee voor een innovatief product vertalen naar een succes in de markt. Daardoor kan Comate haast binnen elke industrie aan de slag. Met Zenso wordt de primus van de klas in elektronica en software toegevoegd aan het groei- verhaal.

Op 12 jaar tijd is Comate gegroeid naar een team van 60 ingenieurs en designers. In 2019 volgde de verkiezing KMO van het jaar en in 2021 werd mede dankzij een participatie van Alychlo, de familie office van Marc Coucke, een durffonds opgericht om te investeren in hardware startups. Het bedrijf, actief in Leuven en recent ook Gent, neemt nu een nieuwe stap door het Leuvense Zenso over te nemen.

Comate focust op het ontwikkelen (lees: uitvinden) van innovatieve hardware producten voor andere bedrijven en mag onder andere de KU Leuven (waterstofpanelen), Johnson & Johnson (chirurgische tools), Australian Home Made Icecream (roomijsmachines), Cowboy (e-bike), HB Antwerp (slijprobot) en vele andere tot haar klanten rekenen.

“Europa heeft een ongezien innovatie-potentieel. België barst van de geniale ingenieurs en wetenschappers die bijzonder veel innovatieve ideeën hebben.” aldus oprichters Wouter Foulon en Sander Van den dries. “Met Comate willen we bedrijven ondersteunen om de innovatie-kloof naar de markt te overbruggen en het hightech potentieel in Europa te kunnen valoriseren. De overname van Zenso zorgt ervoor dat we de kwaliteit van de hardware producten van onze klanten nog hoger kunnen trekken.”

Zenso werd opgericht in 2007 door Johan Coosemans en Bart Hermans als spin-off van onderzoek labo MICAS van de KU Leuven. Het focust zich op de ontwikkeling van elektronica en software voor nieuwe producten, waarbij de laatste jaren vooral naam en faam is gemaakt binnen de medische wereld. Zo werden er verschillende actieve implantaten ontwikkeld, waaronder een toestel om continu het EEG te monitoren bij epilepsiepatiënten. Onder andere Indigo Diabetes, Ontex, UNEEG en Prolira behoren tot het klantenbestand.

“Tijdens een eerdere samenwerking met Comate werd duidelijk dat onze visie op productontwikkeling dezelfde is: Altijd wordt de hoogste kwaliteit nagestreefd en het product komt altijd op de eerste plaats”, zegt Bart Hermans. 

“Al 15 jaar blinkt Zenso uit in unieke expertise in elektronica, software en medical devices. We zijn dan ook zeer verheugd dat Zenso mee aan dit verhaal wil bouwen", geeft Wouter Foulon aan. ”Het betreft immers een team van ongelooflijk slimme en gepassioneerde mensen. Maar belangrijker nog: ze hebben dezelfde rusteloze drive naar innovatie en technologische vooruitgang".

De fit met onze cultuur gaf de voornaamste doorslag. “We hebben ambitieuze plannen en daarbinnen staat onze cultuur centraal. Die maakt ons uniek en maakt dat we dingen kunnen die andere niet kunnen” benadrukt Foulon. “Het feit dat we dat ook terugvinden bij een bedrijf als Zenso is een godsgeschenk.”

www.comate.be

    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}