Een meer dan coole racewagen

Op 26 april stelde Formula Electric Belgium het revolutionaire koelontwerp voor hun elektrische wagen voor. Het studententeam van de KU Leuven en de Thomas More-hogeschool ontwerpt en bouwt in 9 maanden tijd een elektrische racewagen. Dit jaar verenigt het team het Leuvense Diabatix, gespecialiseerd in Al-koelingssoftware, en 3DSystems, wereldleider op vlak van 3Dprinting. Deze symbiose tussen artificiële intelligentie en 3Dprinting is een wereldprimeur.

Cluster(s): cleantech

Op 9 juli moet de Umicore Pulse, de nieuwe elektrische racewagen van KU Leuven en de Thomas More-hogeschool, klaar zijn voor haar eerste race. Het zijn de studenten die de wagen ontwikkelen. De tandwielkast, het batterijpakket en de boordcomputer produceren ze volledig zelf en nu implementeren ze ook artificiële intelligentie in het koelontwerp van de wagen. Deze wereldprimeur is te danken aan de samenwerking tussen het studententeam en de bedrijven Diabatix en 3DSystems.

Het Leuvense Diabatix gebruikt artificiële intelligentie om allerlei toepassingen (batterijen, elektronica, …) optimaal te koelen. Elk ontwerp is uniek en dat vereist een unieke productiemethode met veel vormvrijheid. Het studententeam bracht Diabatix in contact met 3DSystems, de wereldleider op vlak van 3Dprinting en al jarenlang sponsor van het raceteam. De AI-software en 3D-printing zijn een winnende combinatie voor hun wagen. De ontwikkelingscyclus van de koeling wordt drastisch ingekort, de motor wordt een stuk efficiënter gekoeld en de wagen wordt performanter!

Podiumplaats

“Het is heel spannend om als eerste een nieuwe technologie te kunnen toepassen” zegt Wannes Vanheusden, student industrieel ingenieur en medeverantwoordelijke voor de koeling. “De ontwikkeling en het gebruik van zo’n innovatieve technologieën vergroot de kans op een podiumplaats tijdens de competities. Het Formula Student team van TU Delft wil ook al mee op de kar springen. Het zal niet lang duren voor alle 400 Formula Student teams een stukje van de AI-engineering van Diabatix willen”

Driverless

Naast hun ontwerp voor de koeling, zet het studententeam ook in op een andere vorm van artificiële intelligentie. Zo onderzoekt het team de mogelijkheid om een racewagen om te bouwen tot een autonome wagen om deel te nemen aan de Formula Student Driverless competitie. Het ultieme doel is om ook in deze sector een platform voor innovatie te ontwikkelen.

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}