De boerderij van de toekomst

Op 6 november vindt in Brussel het eerste symposium plaats rond duurzame zuivel in ons land. Hoe de sector zijn ambities naar de praktijk vertaalt, kon je die dag zelf ontdekken op boerderij Koeweidehof in Merchtem. Dat gemengde familiebedrijf met 135 melkkoeien staat helemaal in het teken van duurzame zuivel en circulaire economie

Cluster(s): food, cleantech

De boerderij – een familiebedrijf met 135 melkkoeien – staat helemaal in het teken van duurzame zuivel en circulaire economie. U komt er te weten hoe de boer van de toekomst elektriciteit uit mest opwekt, zijn dieren laat voederen door een voederrobot, de koeien monitort met een stappenteller, regenwater recupereert en hergebruikt, stallen uitrust met ledverlichting enz. De duurzame theorie in de praktijk dus. 

 • Zo is de boerderij energie-onafhankelijk dankzij een pocketvergister die van de mest vanmelkkoeien elektriciteit maakt. De mest wordt ook gebruikt om de eigen akkers voor de teeltvan o.a. uien, aardappelen en grassen voor te bereiden.
 • De automatische voederrobot laat toe dat de dieren tot 7 keer kunnen eten volgens hun eigenbehoefte. Dat is beter voor hun welbevinden en levert meer melk op. Het leidt bovendien tot een lager elektriciteitsverbruik.
 • De koeien dragen een stappenteller. Koeien die minder stappen zijn doorgaans niet in topvormen kunnen meteen worden nagekeken. Zo heb je gezondere dieren én meer en betere melk.
 • De akkers worden besproeid met een GPS-gestuurde tractor. Zo wordt vermeden dat strokenland twee keer behandeld worden.
 • Regenwater (150 000 l per jaar) wordt opgevangen en gebruikt om de akkers te besproeien.
 • Stallen zijn uitgerust met ledverlichting, een enorme energiebesparing.
 • Ruwvoeder wordt zelf gekweekt.
 • Thuisverkoop van melk, grondwitloof, uien en aardappelen beperkt de voedselkilometers enverhoogt contact met de consument.

Het boerderijbezoek kadert trouwens in een reeks ‘farm visits’ die tot stand kwamen binnen een EU-programma dat de duurzame inspanningen van de zuivelsector ruimer wil bekendmaken. 

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

01
jun

Preregistration period for the fall program open now! China shifts towards an innovation-based country. It has become world’s second largest economy and boasts the highest amount of patent applications. This shift brings along collaboration opportunities for start-ups and SMEs.

13
jun

De call voor, nieuwe door de provincie ondersteunde, innovatieprojecten staat weer open. Hebben jullie een super innovatief idee uit te voeren in de regio voor een economisch haalbare uitdaging in de regio Vlaams-Brabant? Kijk dan even snel of jullie in aanmerking komen voor maximaal 150.000 euro subsidie aan het max percentage 50%. We helpen jullie graag verder. Kom zeker langs op dit event om ideeën op te doen en om te horen of jullie idee in aanmerking zou kunnen komen.

17
jun

Welke rol is er voor organisaties en bedrijven weggelegd in de klimaattransitie? Hoe zet je als organisatie de eerste stap naar klimaatneutraliteit? De Vrije Universiteit Brussel helpt je op weg met een intensief en inspirerend bootcamp.

17
jun

Hebben jullie mogelijk een leuk product voor China? We helpen jullie met de sprong te wagen naar China samen met andere bedrijven. We brengen bedrijven samen volgens sectoren en zoeken naar matchen en een samenhangend voorstel om Chinese vragen tegemoet te komen. Dit alles kadert in het interprovinciaal project China Cleantech I2PCC.

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}