Colruyt Group zet innovatieve Xpectrum-technologie in voor kwaliteitscontroles voeding

Investeren in innovatie loont én levert resultaten op. Het project Pure&Sure, ondersteund door Smart Hub Vlaams-Brabant, leidde tot een nieuwe scanning tool.

Colruyt Group testte de Belgische Xpectrum-technologie uit en gaat daarmee een stapje verder op vlak van innovatieve kwaliteitscontroles van voeding in de eigen productie-omgevingen en in de distributiecentra.

Xpectrum werkt op basis van NIR (Near Infrared)-Spectroscopie: met behulp van licht en de weerkaatsing ervan, kan de samenstelling en textuur van een voedingsproduct gemeten worden en kan bijvoorbeeld vastgesteld worden of er water aan een voedingsproduct zoals kip werd toegevoegd.

Met dit systeem kon Colruyt Group tijdens de testperiode 100 keer meer stalen meten en behoorlijk wat kosten besparen. Via ‘machine learning’ en ‘Artificial Intelligence’-technologie kreeg de retailer meteen te zien of er al dan niet iets schortte aan het voedingsproduct wanneer het gescand werd met de “Spectrometer”.

De ontwikkeling onder leiding van Xpectrum kreeg innovatiesteun van de provincie en Smart Hub Vlaams-Brabant. De reportage vind je hier

    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}