CNG, de nieuwe diesel van 2016!

Nu de diesel fiscaal minder interessant is, maakt CNG in 2016 de opgang als economischer en milieuvriendelijker alternatief!

Cluster(s): cleantech

Nu de inschrijvingstaks en verkeersbelasting voor diesel sterk zijn gestegen, wordt het tijd onze reputatie als dieselland achter ons te laten. Er staat echter een milieuvriendelijker alternatief voor de deur dat gebruik maakt van aardgas. CNG (Compressed Natural Gas) bestaat uit een mengsel van methaan en CO2, dat onder hoge druk wordt samengeperst om plaats te besparen en zo (in tegenstelling tot LPG) geen problemen geeft in ondergrondse parkings.

Het grote voordeel aan zulke aardgaswagens is dat deze maar liefst 95% minder fijn stof uitstoten dan een diesel en bovendien 70% minder NOx. De uitstoot van CO2 ligt ook 27% lager, wat aardgas tot milieuvriendelijkste fossiele brandstof kroont!

Bovendien schelen aardgaswagens een heel stuk in de portemonnee. Ondanks dat zij in aankoop zo’n 2000 à 3000 euro duurder zijn dan een gelijkaardige benzine- of dieselvariant, wordt dit meteen terugverdiend dankzij de fiscale voordelen en goedkopere brandstofprijs. Zo betaalt u voor een aardgaswagen geen verkeersbelasting, noch inschrijvingstaks en bekomt u een mooie premie van 1000 euro. Verder bespaart een CNG-wagen zo’n 25-30 euro per 1000 km t.o.v. een diesel.

Dit alles maakt dat CNG ruim voordeliger is dan een diesel en hiervoor het ideale alternatief vormt. Vanaf 7000 km per jaar is deze ook te prefereren boven benzine. Fiat is momenteel één van de koplopers op vlak van aardgaswagens, maar ook Opel, Volkswagen, Volvo en Lancia beschikken reeds over enkele CNG-modellen.

Het enige nadeel vormt het momenteel nog beperkte aanbod aan CNG-tankstations, hoewel dit sterk aan het uitbreiden is met als doel één in elke gemeente tegen 2020. In de provincie Vlaams-Brabant kan je reeds aardgas tanken op 7 verschillende locaties, met nog heel wat nieuwe pompstations in de pipeline!

Een massale vervanging van Diesels door CNG-wagens en gelijkmatige uitbreiding van tankstations is dus in opmars en enkele gemeentes geven alvast het goede voorbeeld. Zo vervingen de Brabantse gemeentes Rotselaar en Keerbergen enkele van hun oude diesel-bestelwagens door CNG-voertuigen en wordt er in beide gemeentes eveneens een pompstation geplaatst!

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}