Bouw je eigen operatiezaal in VR

Operatiezalen zijn een sterk staaltje techniek. Niet alleen medische apparatuur, maar ook een heel aantal ventilatie-, verwarmings-, verlichtingstechnieken… moeten op een ergonomische én economische wijze geïntegreerd worden.

Cluster(s): health, cleantech

Operatiezalen zijn niet alleen dé kostenpost bij de bouw. Tijdens het gebruik zijn ze de grootste energieslokop van een ziekenhuis. Tijdens het gebruik moeten ze dus een logische werkflow mogelijk maken voor de vele betrokkenen bij een operatie.

  • De apparatuur moet optimaal opgesteld staan zodat iedereen vlot kan werken en niet in elkaars weg loopt.
  • De voorzieningen voor bv ventilatie moeten ideaal aangepast zijn aan de gekozen opstelling zodat de luchtstroom de patiënt mooi rondom hygiënisch afsluit, maar anderzijds geen dure overmatige lucht wordt behandeld en ingeblazen.

Zaak dus om bij de plannen al voldoende aandacht te besteden aan de inrichting van een operatiezaal. Om met alle betrokkenen (chirurgen, verpleegsters, technici, beheerders ...) de plannen zo inzichtelijk mogelijk te maken is VR de oplossing. In VR is nu de bouw van een virtuele operatiezaal even gemakkelijk als je eigen keuken thuis. Alle toestellen zijn echte virtuele kopies van de real ones, aangeleverd door de bedrijven zelf. Muren, scheidingswanden, voorzieningen ... kunnen allemaal aangepast. Met VR zit je er middenin! Niet alleen in de planningsfase is dit bijzonder interessant, maar ook om te oefenen voor operaties of het realiseren van onderhoud biedt dit prachtige mogelijkheden. Want een echte operatiezaal wordt bijna 24/7 gebruikt en is dus niet beschikbaar voor oefeningen.

Met het provinciale innovatieproject 'Operation room - Future proof' is nu deze eerste fase in VR afgerond. Beleef hier een voorsmaakje van deze planner!

Binnenkort volgen nog trainingssessies voor personeel, bedrijven en studenten in deze VR-omgeving, alsook (na het huidige innovatieproject) de realisatie van een mockup (een nagemaakte operatiezaal in labo-omgeving) en een experimenteel OK.

Tekenen voor de realisatie van dit moois: One Bonsai, Green Energy Park, Agoria, Flux 50, Robuurst, UZ en VUB. Dit project wordt ondersteund met de provinciale innovatiesubsidie.

Gerelateerd nieuws

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024 | Cluster(s): Sports.Tech , creativity , food , health , logistics , cleantech

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Wie wordt miK-Klimaatambassadeur 2023?

21 juni 2023 | Cluster(s): cleantech

Sinds 2014 wordt via het miK jaarlijks de Klimaatambassadeur verkozen. Die klimaatambassadeur is een Vlaams-Brabantse kmo die zich inzet voor duurzaam ondernemen en op die manier zorgt voor een speciale bijdrage aan het milieu, ecologie en energietransitie. Wordt jouw bedrijf de 10e Klimaatambassadeur?

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

25
apr

Op zoek naar een vernieuwende kijk op bedrijfsgezondheid en welzijn? Dan is er goed nieuws! Want op donderdag 25 april verwelkomt Health House jou voor een inspirerende keynote, gepresenteerd door niemand minder dan Koen Kas en Mieke Donders van Healthskouts.

14
mei

Are you looking to expand your business contacts in the international health scene? Then you are kindly invited to a networking event and dinner on Tuesday, May 14 as of 17u45 at the Provincial House in Leuven!

28
jun

Startups in de life sciences hebben een goed functionerend ecosysteem nodig om succesvol te zijn. De Life Science Investors' Day op 10 oktober in Heidelberg probeert de gaten in de waardeketen te dichten, van technologieoverdracht tot de financiering van klinische proeven. Kom jouw startup in de biowetenschappepn voorstellen in Heidelberg! Inschrijven kan tot 28 juni 2024.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}