Bouw je eigen operatiezaal in VR

Operatiezalen zijn een sterk staaltje techniek. Niet alleen medische apparatuur, maar ook een heel aantal ventilatie-, verwarmings-, verlichtingstechnieken… moeten op een ergonomische én economische wijze geïntegreerd worden.

Cluster(s): health, cleantech

Operatiezalen zijn niet alleen dé kostenpost bij de bouw. Tijdens het gebruik zijn ze de grootste energieslokop van een ziekenhuis. Tijdens het gebruik moeten ze dus een logische werkflow mogelijk maken voor de vele betrokkenen bij een operatie.

  • De apparatuur moet optimaal opgesteld staan zodat iedereen vlot kan werken en niet in elkaars weg loopt.
  • De voorzieningen voor bv ventilatie moeten ideaal aangepast zijn aan de gekozen opstelling zodat de luchtstroom de patiënt mooi rondom hygiënisch afsluit, maar anderzijds geen dure overmatige lucht wordt behandeld en ingeblazen.

Zaak dus om bij de plannen al voldoende aandacht te besteden aan de inrichting van een operatiezaal. Om met alle betrokkenen (chirurgen, verpleegsters, technici, beheerders ...) de plannen zo inzichtelijk mogelijk te maken is VR de oplossing. In VR is nu de bouw van een virtuele operatiezaal even gemakkelijk als je eigen keuken thuis. Alle toestellen zijn echte virtuele kopies van de real ones, aangeleverd door de bedrijven zelf. Muren, scheidingswanden, voorzieningen ... kunnen allemaal aangepast. Met VR zit je er middenin! Niet alleen in de planningsfase is dit bijzonder interessant, maar ook om te oefenen voor operaties of het realiseren van onderhoud biedt dit prachtige mogelijkheden. Want een echte operatiezaal wordt bijna 24/7 gebruikt en is dus niet beschikbaar voor oefeningen.

Met het provinciale innovatieproject 'Operation room - Future proof' is nu deze eerste fase in VR afgerond. Beleef hier een voorsmaakje van deze planner!

Binnenkort volgen nog trainingssessies voor personeel, bedrijven en studenten in deze VR-omgeving, alsook (na het huidige innovatieproject) de realisatie van een mockup (een nagemaakte operatiezaal in labo-omgeving) en een experimenteel OK.

Tekenen voor de realisatie van dit moois: One Bonsai, Green Energy Park, Agoria, Flux 50, Robuurst, UZ en VUB. Dit project wordt ondersteund met de provinciale innovatiesubsidie.

Gerelateerd nieuws

ESF-project Smart Loops schiet uit de startblokken

28 april 2021 | Cluster(s): creativity , food , health , logistics , cleantech

ESF* heeft het startschot gegeven voor het circulaire project ‘Smart Loops’. In heel de provincie zal onder leiding van het provinciebestuur en enkele eminente pioniers aan de lange weg naar circulaire economie getimmerd worden. Tijdens het project werkt de sociale én reguliere economie samen aan mooie oplossingen die echt in de markt kunnen worden gezet.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

21
mei

In order to facilitate (European) SME interaction with academia and other SMEs, CELIS launched a ‘Call for Challenges’ in health from interested SMEs within the innovative Bio Rhein-Neckar cluster (Heidelberg) and selected 5 challenges. Are you up to it? If your technology, platform, or process could solve one of these exciting challenges, submit your solution to partner with them!

17
jun

Verduurzamen van de bedrijfsvloot, als organisatie kan je er niet meer om heen om hier mee aan de slag te gaan. De policy binnen de organisatie vereist misschien dat de milieu-impact van het wagenpark gereduceerd moet worden? Of medewerkers willen graag weten of ze in aanmerking komen voor een elektrische wagen? Of je wil hier als vlootbeheerder gewoon zelf actief rond werken, nu de federale regering vanaf 2026 enkel elektrische bedrijfswagens ambieert?

29
jun

De provincie zet alles in op innovatie. Voor innovatie binnen consortia heeft de provincie een mooie innovatiesubsidie klaar. Leer er alles over. Hoor getuigenissen van succesvolle projecten. Atelier innovatie focust zich dit jaar specifiek op Circulaire economie, AI en Creativity. Deze 3 thema's zijn voor zoveel innovaties belangrijk dat Atelier Innovatie een grote groep kan interesseren en enthousiasmeren.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}