België heeft 3% kans om WK te winnen

“De beste kans van een gouden generatie om te schitteren,” volgens de officiële website van FIFA. Sterspelers Eden Hazard en Kevin De Bruyne zitten op de top van hun kunnen en België wordt als een belangrijke outsider beschouwd. Maar maken de Rode Duivels echt kans om het kampioenschap te winnen? DTAI simuleerde het verloop van het toernooi om die vraag te beantwoorden.

Cluster(s): Sports.Tech, health

In het kader van Nano4Sports ontwikkelde de KU Leuven onderzoeksgroep DTAI Sports Analytics Lab een statische simulatie om de kansen van onze Duivels in te schatten. Het gaat om een ontwikkeling van Pieter Robberechts, onder supervisie van professor Jesse Davis. Uit de simulatie blijkt dat de Rode Duivels momenteel 3% kans maken om wereldkampioen te worden. Brazilië is de absolute topfavoriet.

Om tot die resultaten te komen ging men in drie stappen te werk. Eerst werd voor elk team een rating bepaald die de sterkte van dat team weergeeft. Hiervoor werd rekening gehouden met de resultaten in eerder gespeelde wedstrijden, de sterkte van de tegenstanders in die wedstrijden, het aantal gemaakte en geslikte doelpunten en het thuisvoordeel. Daarna werd een model berekend dat de winstkansen in een wedstrijd kan voorspellen op basis van de rating van de twee teams. Tenslotte werd dit statistische model gebruikt om het wereldkampioenschap 20.000 keer te simuleren.

De Rode Duivels sneuvelen in de kwartfinale

Met 73% kans voor België om de groepsfase te overleven, zou deze geen probleem mogen vormen voor de Belgen. Tunesië en Panama loten op papier dan ook als twee makkelijke tegenstanders. In hun laatste groepswedstrijd zullen de Rode Duivels het waarschijnlijk tegen Engeland moeten opnemen voor de groepswinst. De simulatie voorspelt een spannende strijd met 37% kans op winst voor Engeland en 29% voor België. De kans op een gelijkspel is 34%. In de achtste finale komt België dan sowieso een land uit de sterke Groep H tegen.

Overleven de Rode Duivels als groepswinnaar én winnen ze hun achtste finale, dan wacht in de kwartfinale waarschijnlijk Brazilië. Het lijkt tactischer om de groepswinst aan Engeland te laten, maar in dat geval is de tegenstander meer dan waarschijnlijk titelverdediger Duitsland. De winstkansen tegen Duitsland (35%) liggen wel hoger dan tegen Brazilië (27%), maar in beide gevallen voorspelt het model een Belgische nederlaag. De enige kans om Duitsland en Brazilië te vermijden in de kwartfinale is dat één van de twee toppers geen groepswinnaar wordt en de twee landen elkaar bijgevolg tegenkomen in de achtste finale. De kans op dat scenario is slechts 7%.

De kans dat de Rode Duivels de kwartfinales overleven is dan ook maar 20%. Waarschijnlijk stranden we dus in dezelfde ronde als in Brazilië, vier jaar geleden. Zo niet, dan komen we als groepswinnaar in de halve finales waarschijnlijk Frankrijk tegen. Stromen we als tweede uit de poules door naar de halve finale dan kunnen we ons verwachten aan Spanje (33%), Argentinië (21%) of Portugal (7%).

De Rode Duivels zullen een lastig parcours moeten afleggen richting hun eerste titel. De simulatie geeft de Rode Duivels momenteel 3,16% kans om het tot wereldkampioen te schoppen. Dat is niet erg veel, maar daarmee zijn we wel een van de outsiders. In het meest waarschijnlijke scenario waarin de Belgen de statistiek dribbelen en toch de titel veroveren, nemen ze het in de finale op tegen Brazilië nadat ze in de halve finale Spanje verslaan, in de kwartfinale Duitsland uitschakelen en in de achtste finale de maat nemen van Japan.

Brazilië is de grote favoriet

De kans is dus klein dat Eden Hazard op 15 juli in Moskou met de Wereldbeker mag zwaaien. Volgens de simulatie is die eer weggelegd voor een Braziliaan: met 33% is Brazilië de grote topfavoriet.

De belangrijkste outsiders zijn Duitsland (15%), Spanje (14%) en Frankrijk (11%). België komt met 3% kans op winst pas op de zevende plaats.

Laat u vooral niet ontmoedigen door deze resultaten. Voetbal blijft nog steeds een erg moeilijk te voorspellen sport en enkele teams zullen ongetwijfeld verrassen. Laten we hopen dat Hazard, De Bruyne en Lukaku zichzelf overtreffen en Brazilië van de wereldtitel kunnen houden. Ondertussen kan u in de interactieve visualisatie meevolgen hoe de kansen van de Rode Duivels en de andere teams evolueren doorheen het toernooi.

Ontdek hier de simulatietool

Bron: DTAI

Technologische innvoaties hebben een enorme impact op de manier waarop we sporten en bewegen, en hoe we ons in ons vel voelen. Nano4Sports gebruikt sensortechnologie om slimme innovatieve oplossingen te ontwikkelen die ons beter, veiliger, meer en levenslang laten sporten. Nano4Sports zet de grensregio op de kaart als dé sportinnovator. Lees hier meer over het project, dat een provinciale cofinanciering geniet van €200.000.

Gerelateerd nieuws

Boost jouw project met innovatiesubsidies!

26 mei 2020 | Cluster(s): Sports.Tech , creativity , food , health , logistics , cleantech

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor heeft de provincie maximaal 150.000 euro (maximaal subsidiepercentage 50%) per project klaar. De projecten gaan voor de versterking van de kennisregio Vlaams-Brabant en kaderen in één of meerdere van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Ze zetten in op een vermarktbaar product of dienst.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}