Lanceringsevent Smart Hub Vlaams-Brabant

Inspiratie- en netwerkevent over innoveren en internationaliseren, gericht naar bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de vijf speerpuntsectoren van Vlaams-Brabant: health, food, logistics, cleantech & creativity.

Praktische info

Datum: 8 maart 2018: 16u00 - 21u00
Locatie: Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven
Prijs: Gratis, maar wel op voorhand inschrijven.

Programma

16u00

Ontvangst

16u30

Voorstelling Smart Hub Vlaams-Brabant

Marc Florquin, gedeputeerde voor economie, Provincie Vlaams-Brabant

Een uiteenzetting van de vernieuwde en versterkte werking van Smart Hub Vlaams-Brabant. Inzetten op samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen staat meer dan ooit centraal.

Marc Florquin

16u50

Het belang van een sterk ecosysteem voor succesvolle innovaties en start-ups

Koen Debackere, general manager, KU Leuven

Gebaseerd op internationale voorbeelden en de eigen Leuvense ervaringen kadert Koen Debackere hoe een sterk ecosysteem bijdraagt aan het succes van innovaties en start-ups. Samenwerken en het creëren van toegang tot kernfactoren zoals kennis, ervaring, financiële middelen en een stimulerend kader zijn hierbij essentieel.

Koen Debackere

17u15

Sterkere bedrijven door innovatie en samenwerking

Peter Van Biesbroeck, directeur, VOKA Vlaams-Brabant

In het partnerschap van Smart Hub Vlaams-Brabant maakt VOKA Vlaams-Brabant de link naar de bedrijven. Maar wat is voor de bedrijven de concrete meerwaarde? Aan de hand van enkele voorbeelden wordt dit duidelijk gemaakt.

Peter Van Biesbroeck

17u30

Thematische Workshops

De workshops bieden inspiratie voor nieuwe innovaties en samenwerkingsprojecten. Er worden twee reeksen van vijf parallelle workshops georganiseerd, twee voor elk speerpunt: health, logistics, food, cleantech en creativity.

18u40

Netwerkreceptie met een hapje en een drankje

21u00

Einde

Moderator: Suyin Aerts

Suyin Aerts is onderneemster in de creatieve sector en runt, samen met haar man, het bedrijf X-Treme Creations. Daarnaast is zij ook actief als journaliste en presentatrice op Kanaal Z, en is ze voorzitster van Artemis Brussel, het netwerk voor actieve vrouwen. Suyin zal het event in goede banen leiden volgens haar motto: ‘to get the right answers it is essential to ask the right questions’.

/files/Suyin.jpg

Workshops

Workshops reeks 1

17u30

Innoveren in de zorg met de zorgproeftuin InnovAge volzet

Mieke Nieuwdorp, coördinator, InnovAge

Denk je erover je nieuwe product of dienst verder te ontwikkelen samen met toekomstige gebruikers en het door hen te laten testen in een real-life setting? Wil je de kans op een succesvolle marktintroductie van je zorginnovatie verhogen? Kom dan kennismaken met de zorgproeftuin of het Care Living Lab InnovAge. Binnen de zorgproeftuin InnovAge ontwikkelen bedrijven en (eind)gebruikers, in cocreatie, innovaties voor complexe zorgsituaties die vragen om geïntegreerde zorgoplossingen. InnovAge richt zich op ouderen, mensen met een functionele en/of cognitieve beperking en/of chronisch zieke patiënten en hun omgeving.

Health

/files/Mieke_Nieuwdorp_-_zw.jpg

17u30

Innovatieve sensortechnologieën voor de voedingsindustrie volzet

Prof. Jeroen Lammertyn, Division Head MeBioS, Department of Biosystems, KU Leuven

De afdeling MeBioS aan de KU Leuven heeft jarenlange ervaring met de ontwikkeling van sensoren voor toepassingen in de agro-voedingssector en de medische sector. In deze workshop gaan we dieper in op drie casussen met verschillende sensortechnologieën: (1) een technologie gebaseerd op X-stralen microcomputertomografie voor het opmeten van de interne structuur en defecten van fruit, groenten en andere levensmiddelen, (2) een recent opgestarte spin-off die gevoelige meetapparatuur, gebaseerd op optische vezeltechnologie, aanbiedt voor procescontrole en procesbewaking in de voedingsketen en (3) de mogelijkheden van hyperspectrale beeldvorming in de agro-voedingsindustrie.

Food

/files/Jeroen_Lammertyn.jpg

17u30

Brussels Airport optimaliseren door in te zetten op digitalisering en technologie volzet

Geert Keirens, directeur Air Cargo Belgium / Guy Taelemans, zaakvoerder, XPRT

Brucargo, de vrachtluchthaven van Brussels Airport, wil haar operaties performanter en transparanter maken. Geert Keirens, directeur van Air Cargo Belgium, komt toelichten hoe de grote lijnen van het vijfjarenplan voor digitalisatie eruitzien en welke noden qua kennis en producten hun gewenste cloudtoepassingen nodig hebben. Vervolgens komt Guy Taelemans, zaakvoerder van XPRT, toelichten hoe een technologie rond ‘eye movement’ op de luchthaven gebruikt wordt voor de screening en opleiding van piloten.

Logistics

/files/Geert_Keirens_-zw.jpg

17u30

De uitdagingen op vlak van laadinfrastructuur voor elektrische wagens volzet

Paul Jacobs, coördinator Technologie, Volta

Elektrische wagens komen steeds meer onder de aandacht! Zowel particulieren als bedrijven nemen hun mobiliteitsverhaal kritisch onder de loep en staan open voor alternatieven, waaronder de elektrische wagen. Er zijn echter nog heel wat drempels te overbruggen alvorens over te schakelen naar e-mobility. Eén van deze drempels is de laadinfrastructuur. Tijdens deze sessie bekijken we de stand van zaken en werpen we ook al een blik op de toekomst.

Cleantech

/files/Paul_Jacobs.jpg

17u30

Hoe een creatief Vlaams bedrijf kan uitgroeien tot een wereldspeler volzet

Jan Van Malder, general manager entertainment, PRG België

Dat creativiteit de motor is van PRG België/International staat vandaag als een paal boven water. Production Resource Group (PRG) is de toonaangevende internationale technologieleverancier voor evenementen. Hoe is het bedrijf tot dat niveau gekomen in een wereld waar het zeer snel gaat en waar elk klein detail uitvergroot zal worden? Jan Van Malder geeft zijn inzichten in het verhaal, die hij vertaalt naar hapklare indrukken zodat deze inspiratie kunnen bieden voor het ondernemerschap van anderen.

Creativity

/files/Jan_Van_Malder_-_zw.jpg

Workshops reeks 2

18u05

i.Change: technologie voor een gezonder leven volzet

Wolfgang Eberle, Funded Program Manager Smart Health, imec

Gezond leven en ouder worden, een mooi vooruitzicht maar ook een uitdaging. Preventie, vroegtijdigere diagnose, gepersonaliseerde therapie: er zijn veel aspecten waarbij technologie ziekenhuizen, artsen, zorgverstrekkers en patiënten kan ondersteunen. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, dus laten we bij de preventie beginnen: Weet je wat je zelf kan doen? En doe je het ook? Ben je aandachtig genoeg? Blijf je gemotiveerd? Imec lanceert onderzoeksprogramma imec.iCHANGE, om op basis van sensoren en data science een digitale coach te ontwikkelen voor een gezonder leven.

Health

/files/Wolfgang_Eberle_-zw.jpg

18u05

Citrique Belge: open innovatie en de valorisatie van nevenstromen volzet

Hans De Backer, CEO, Citrique Belge Tienen

Citrique Belge Tienen produceert op grote schaal citroenzuur voor toepassingen in voeding en geneesmiddelen. In de workshop vertelt CEO Hans De Backer hoe en waarom Citrique Belge volop inzet op innovatie en regionale samenwerking. Citrique Belge werkt samen met KU Leuven voor de valorisatie van de omvangrijke nevenstromen. Daarnaast onderzoekt het bedrijf de haalbaarheid van een nieuwe, ‘open’, multiflexibele productielijn die ook gebruikt zou kunnen worden door andere (agrovoedings)bedrijven voor hun productie(proeven).

Food

/files/Hans_De_Backer_-_zw.jpg

18u05

De ‘biertrein’, samenwerken voor een duurzame logistiek volzet

Luc D’Hondt, ‎Manager European Transport Optimization, Delhaize / Alexander Soenen, ‎Logistics director BNL-South Europe, AB Inbev

Tegen 2040 wordt een toename van het goederenvervoer van meer dan 40% verwacht. Hoe gaan we een continue stilstand op onze wegen vermijden? De verladers AB Inbev en Delhaize proberen innovatieve oplossingen uit waarover zij toelichting komen geven. Na een ‘bierboot’ komt er een ‘biertrein’, met wellicht vérstrekkende gevolgen voor de logistieke operaties van beide partijen. Naast hun economische winst ook ecologische winst voor de provincie Vlaams-Brabant met minder congestie, minder CO² en een duurzamere logistieke keten. Inspiratie voor andere verladers en logistieke dienstverleners gegarandeerd!

Logistics

/files/Luc_Dhondt_-zw.jpg /files/Luc_Dhondt_-zw.jpg

18u05

Fietsaanbod voor bedrijven als een totaalservice volzet

Jos Vandikkelen, directeur, VELO vzw / Steven Fagard en Hans Floré, coördinatoren mobiliteitsprojecten, provincie Vlaams-Brabant.

Fietsen is hot. Maar voor sommigen is het o zo moeilijk om die autosleutel van de bedrijfsauto even aan kant te leggen. Specifiek gericht naar bedrijven zorgen VELO en de Provincie voor een ‘offer you can’t refuse’. In de workshop gaan we uitvoerig in op het bedrijfsfietsproject van VELO: een totaalservice-aanbod voor bedrijven, van bijna alle soorten fietsen tot onderhoud. Ook de Provinciale Fietstest, als succesvolle smaakmaker, passeert de revue. De Fietstest verleidt medewerkers om vaker voor de fiets te kiezen. We leggen uit hoe een ‘proef’project het verplaatsingsgedrag van mensen kan beïnvloeden en welke lessen deelnemende bedrijven zelf trokken na onze doortocht. Om tot slot nog even aandacht te hebben voor VELOkadee, het meegroeifietsaanbod in de deeleconomie voor kinderen van 2 tot 12 jaar.

Cleantech

/files/Jos_Vandikkelen_-zw.jpg

18u05

Vernieuwd testsysteem voor (top)wielrenners door Leuvense samenwerking volzet

Sander Van den dries, Comate

De afgelopen twee jaar hebben de KU Leuven, Bakala Academy, de Provincie Vlaams-Brabant en Comate samengewerkt aan een nieuw, modern ontwerp van een isokinetisch testsysteem. Dat is een bijzondere vermogenstest die renners op hun eigen fiets kunnen uitvoeren. Het eindproduct is een sterk staaltje innovatie met een strak design, waar onder andere de renners van Quick-Step Floors van zullen profiteren. Sander Van den dries van Comate neemt je mee doorheen het traject en kadert daarbij het belang van een sterk design voor een sterk product.

Creativity

/files/Sander_vdd_-_zw.jpg

    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}