Ecodesign voor experts

Heb jij met jouw bedrijf al (grote) stappen gezet in het verduurzamen van de ontwerpen van je producten of diensten? Dan is deze gratis opleiding waarin je dieper ingaat op ecodesign iets voor jou!
Cluster(s): cleantech

Praktische info

Datum:
17 oktober 2023: 13u00 - 16u00
Locatie:
Hydro Building Systems Belgium, Roosveld 11, Landen
Prijs:
Gratis mits inschrijving

Ecodesign? Dat is het zodanig ontwerpen van producten of diensten dat je eenvoudiger materialen kunt hergebruiken, herstellen of recycleren. Zo minimaliseer je de milieu-impact van de producten die je aankoopt of produceert.

In deze opleiding leer je hoe je esthetiek aan ecodesign koppelt, hoe je producten uit de markt kan terugkrijgen voor 'remanufacturing' en hoe je een solide circulaire businesscase maakt om de toegevoegde waarde van ecodesign te capteren over de volledige levensduur van een product.

Ecodesign is de sleutel tot succes in de transitie naar een circulaire en duurzame maatschappij.

Ecodesign wordt naar voor geschoven als dé sleutel tot de circulaire economie. Een aangepast productdesign dat bijdraagt tot een lange levensduur en dat herstel, hergebruik, ‘parts harvesting’ of ‘remanufacturing’ vergemakkelijkt, lijkt producenten inderdaad toe te laten meer toegevoegde waarde uit hun product te halen binnen een circulaire bedrijfsstrategie. Verdienstelijking van producten is een business model dat hieraan gekoppeld kan worden. Hierbinnen is een samenwerking met de sociale economie een grote opportuniteit.

Wat haal jij uit deze opleiding?

 • Hoe maak ik mijn product aantrekkelijk voor de gebruiker (B2B of B2C)?
 • Hoe denk ik vanuit mijn klant en maak ik mijn product ook esthetisch interessant?
 • Ben ik zeker dat ik voldoende gebruikte producten uit de markt terug kan krijgen voor hergebruik of ‘remanufacturing’?
 • Hoe creëer ik waarde bij ecodesign?
 • Hoe gebruik ik ecodesign in een globale strategie?

Sprekers

 • Karine Van Doorsselaer is docente Materialenleer en Ecodesign aan de opleiding Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen, waarbij ze de toekomstige ontwerpers wegwijs maakt in de wereld van de materialen en hoe ze producten op een milieuverantwoorde manier kunnen ontwerpen. Ze geeft geregeld lezingen over bewust duurzaam consumeren.
 • Mark Bollen is oprichter van WaterMark, milieu-ingenieur en pragmatisch vernieuwer. Zijn missie is het versnellen van de overgang naar een gezondere planeet & samenleving geleid door de natuur. Na 15 jaar engineering, consultancy & innovatie in de waterwereld (vandaar de naam), heeft hij 5 jaar geleden zijn focus verlegd naar innovatie, toekomstverkenningen & faciliteren van processen.

Deze sessie is een organisatie van VOKA Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant ism Smart Hub Vlaams-Brabant
Meer info: Jana Scheers, Smart Hub manager Cleantech, 016 89 19 91, jana.scheers@voka.be

Inschrijven via deze link

Gerelateerd nieuws

Wie wordt miK-Klimaatambassadeur 2023?

21 juni 2023

Sinds 2014 wordt via het miK jaarlijks de Klimaatambassadeur verkozen. Die klimaatambassadeur is een Vlaams-Brabantse kmo die zich inzet voor duurzaam ondernemen en op die manier zorgt voor een speciale bijdrage aan het milieu, ecologie en energietransitie. Wordt jouw bedrijf de 10e Klimaatambassadeur?

Zin in innovatie?

09 juni 2023

De provincie maakt de stoutste dromen van uw consortium waar. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Alle nieuws
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}